Behold skiltet på, selv om kjøretøyet er midlertidig avregistrert

Skiltlager på en av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner. (Foto: Simen Narjord)

Statens vegvesen vil forenkle hverdagen din ved å gjøre det mulig å slippe å levere inn og hente ut skilt på kjøretøy som skal midlertidig avregistreres. [09.06.2021]

Mange velger å avregistrere MC-en, campingvogna, bobilen osv, når de ikke er i bruk. Først og fremst for å spare penger på forsikringen. I dag må denne av- og påregistreringen gjøres fysisk, ved å skru skiltene av og på kjøretøyet. Deretter må skiltene leveres inn/hentes ut på en trafikkstasjon, der de blir oppbevart i minst seks måneder mens kjøretøyet er avregistrert. Dette er tungvint og lite framtidsrettet.

Forslaget ute til høring nå

Statens vegvesen jobber hele tiden for å utvikle og ta i bruk nye løsninger som sikrer en enklere hverdag for trafikantene, og nå kan det snart bli mulig å beholde skiltet på selv om kjøretøyet er avregistrert. Forslag om en ordning der du gjør av- og påregistrering selv, uten å måtte gå innom trafikkstasjonen med skiltene, er nå på høring. Fristen til å komme med tilbakemeldinger er 9. september 2021, og ordningen kan, om den blir vedtatt, bli tatt i bruk fra og med våren/sommeren 2022.

Hovedtrekkene i forslaget som nå er ute til høring er tredelt:

  • skiltene skal forbli påmontert kjøretøyet ved frivillig, midlertidig avregistrering 
  • vi skal avvikle trafikkstasjonenes skiltlager
  • vi ønsker å innføre gebyr (sanksjon) for bruk av avregistrert kjøretøy

Forslaget innebærer dermed en fullstendig omlegging av ordningen med registrering av kjøretøy ved at skiltene ikke lenger skal være en indikasjon på hvorvidt kjøretøyet er av- eller påregistrert. Vi foreslår også å innføre en begrensning på hvor hyppig man kan avregistrere et kjøretøy, og at det må være eier av kjøretøyet som gjennomfører dette. Hvis kjøretøyet har to eiere, må begge bekrefte at kjøretøyet skal av-/påregistreres.

I og med at forslaget innebærer at skiltlagrene på trafikkstasjonene avvikles, vil skiltene til et kjøretøy som blir tvunget avregistrert bli makulert (i dag oppbevares de i minst seks måneder). Når eieren av kjøretøyet har ordnet opp i forholdet som førte til avregistrering, kan vedkommende velge mellom å vente på å få nytt skilt i posten, med samme tegnkominasjon som tidligere, eller bytte skiltkombinasjon og få registrert kjøretøyet på nytt raskere.

Vi foreslår å innføre et gebyr på kr 5 000 dersom du blir stoppet i kontroll og kjører et avregistrert kjøretøy. 

Her kan du lese pressemeldinga fra Samferdselsdepartementet.

Her finner du forslaget som er sendt på høring.

Kilde: Statens vegvesen

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.