Fem-dagers pause mellom kobotasjeoppdrag

EUs minsteråd besluttet denne uken å stramme inn reglene for kabotasje gjennom å innføre en «nedkjølingsperiode» på fem dager for den aktuelle lastebilen/vogntoget. Bedre forhold for sjåfører i EU ble også vedtatt.

Det var i et møte i ministerådet for EUs samferdselsministre denne uken at det ble oppnådd enighet om å beholde dagens ordning for kabotasje for godstransport. En utenlandsk bil skal fremdeles kunne gjennomføre tre fraktoppdrag innenfor én uke i et annet land enn det lastebilen er registrert i. Men for å hindre en systematisk utnyttelse av ordningen, ved at kjøretøyet tar en snartur over grensen, ble det besluttet at kjøretøyet skal oppholde seg minst 5 dager utenfor det landet der det har drevet kabotasje.

Utestasjoneringsdirektivet («posting directive») skal gjelde for alle typer transport unntatt direkte internasjonal transport mellom to punkter. Her skal det også være tillatt å gjøre en ekstra lasting/lossing begge veier.

Det ble også besluttet at sjåførene skal komme hjem minst hver fjerde uke, og at den ukentlige hvileperioden skal skje utenfor bilen. I dag sover mange sjåfører i bilene i flere måneder i strekk.

For å lette kontrollen med kjøretøyene skal det innen 2024 være installert en såkalt «smart tachograph» (ferdskriver) på alle biler som driver internasjonal transport.

Disse nye ferdskriverne vil kunne registrere hvor kjøretøyet har kjørt og med hvilken hastighet. Det vil være utstyrt med teknologi som gjør at myndighetene kan sjekke data knyttet til bilen uten å stanse lastebilen. På den måten slipper de å stanse alle biler ved kontroller.

Les pressemeldingen fra EUs råd her:
Council press release

Les pressemeldingen fra CLECAT her:
https://www.clecat.org/news/press-releases/industry-disappointed-by-the-councils-general-appr

www.nholt.no

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.