Ønsker papirløs frakt

Regjeringen har sendt ut høringsforslag om å tillate bruk av elektroniske vegfraktbrev.

– Regjeringen ønsker å legge til rette for digitalisering i vegfraktnæringen, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara. 

– Regjeringen er opptatt av at godstransport skal foregå på like vilkår. Digitalisering av bransjen vil være med på å sørge for at det skjer. Nå tar vi det første skrittet mot enda bedre kontroll av gods som fraktes til og fra Norge og på norske veier, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. 

Forslaget innebærer at Norge ratifiserer tilleggsprotokollen om elektroniske fraktbrev til den internasjonale vegfraktkonvensjonen og endrer vegfraktloven slik at sender, transportør og mottaker av gods kan avtale å bruke elektroniske fraktbrev. 

Ordningen skal være frivillig. Dersom partene ikke har avtalt å bruke elektroniske fraktbrev skal det benyttes papirbaserte fraktbrev som i dag. 

Fordeler med elektroniske fraktbrev:

  • Behandlingen av veifraktbrev vil kunne bli tre til fire ganger mindre kostnadskrevende.
  • Hurtigere administrering av fraktbrev, med færre innføringer av opplysninger og utveksling av fax, brev osv.
  • Raskere fakturering og reduksjon av feil i tilknytning til levering og utlevering av gods.
  • Mer nøyaktige opplysninger i tilknytning til fraktavtalen, økt kontroll og overvåkning av gods under transport og tilgang til bevis og sanntidsopplysninger om avhenting og utlevering av gods.
  • Den digitale løsningen kan på en rekke områder integreres i transportselskapenes øvrige digitale løsninger, eksempelvis i tilknytning til tollbehandling, flåtehåndtering og trafikksikkerhet gjennom tilknytning til varslingssystemet eCall som automatisk varsler nødetater ved trafikkuhell.
Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.