Digitalisering på Tolldagen

Konferansier Arne Hjeltnes introduserte tolldirektør Øystein Børmer. Foto: Tolletaten

Det var stinn brakke på Oslo Kongressenter da nesten fire 400 deltakere fra næringslivet gjestet Tolldagen 2019. Blant temaer som politiske satsingsområder, fremtidens vareførsel og 350-kronersgrensen var det likevel èn fellesnevner som pekte seg ut: digitalisering.

Anført av konferansier Arne Hjeltnes fikk publikum servert en rekke interessante foredrag fra et innholdsrikt og variert program. 

Hvordan skal vi klare å håndtere den kontinuerlige økende strømmen av varer over grensen? 

– Svaret er digitalisering, sa tolldirektør Øystein Børmer da han innledet Tolldagen. 

Det ligger et enormt potensial i bruk av digitale løsninger for utviklingen av fremtidens Tolletat. Digitalisering kan hjelpe oss med å samarbeide med næringslivet på nye måter, automatisere rutineoppgaver, løfte etterretningsarbeidet, vurdere bredere og kontrollere mer målrettet. Digitale løsninger kan bli den perfekte makkeren til tollfaglig skjønn. Triggeren er å tenke nytt når nye muligheter kommer på banen.

Chaffey: – Digitalisering griper inn i alt vi driver med

Børmers innledning ble fulgt opp av innlegg fra statssekretær Paul Chaffey, som fortalte om Regjeringens digitaliseringspolitikk. Ett av hovedbudskapene er at digitalisering ikke bare handler om ny teknologi, men minst like mye om ledelse, organisering, kultur, kommunikasjon og kompetanse. Digitalisering er virksomhetsutvikling i praksis.

IT-direktør Jan Erik Ressem fikk så ordet og fortalte et interessert publikum om Tolletatens digitaliseringsstrategi og hvordan fremtidens vareførsel kan se ut. Prosjektleder Ingrid Wiig fulgte opp med å vise frem pågående digitaliseringsinitiativ som Treff, Ekspressfortolling og kurermanifestløsningen. Deretter formidlet hun viktigheten av at næringslivet og Tolletaten samarbeider for å sikre en effektiv grensepassering.

Ivar Sletten og Hilde Vildskog, henholdsvis divisjonsdirektører for Vareførselsdisvisjonen og Grensedivisjonen, fulgte opp med innlegg om hvordan Tolletaten organiserer seg for å møte endringene som ligger foran oss.

Stor interesse fra næringslivet

– Det er viktig at dere gir oss ris, ros og tilbakemeldinger slik at vi kan utvikle oss videre. Kom derfor og snakk med oss, oppfordret Børmer salen innledningsvis. Og publikum tok oppfordringen fra tolldirektøren på strak arm. Da konferansedeltakerne fikk mulighet til å besøke bedrifter og virksomheter i pausene var Toll-standen blant arrangementets mest besøkte. Det er et godt tegn.

For det er få andre steder i verden som har en egen Tolldag der næringsliv og Tolletaten møtes på denne måten. Det er noe unikt vi skal ta vare på. Åpenhet inngir tillit. Og den tilliten er gull verd for samarbeidet fremover. Vi gleder oss allerede til neste år.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.