EQT Infrastructure og Nysnø blir nye eiere i Torghatten

Verdens største helelektriske bilferge "Bastø Electric" kjøres på sambandet Bastø-Fosen. Foto: Torghatten

EQT Infrastructure og Nysnø Klimainvesteringer går inn som nye eiere av transportkonsernet Torghatten.

Torghatten er et av landets største transportkonsern og drifter i dag ruter for ferjer, hurtigbåter, busser og flytrafikk i hele Norge. Selskapet skal jobbe videre med sine ambisiøse planer om grønn flåtefornyelse gjennom store investeringer i ny teknologi. Flysegmentet blir ikke med videre i selskapet. De eksisterende eierne i Torghatten beholder majoritetseierskapet i Widerøe-konsernet.

– Torghatten vil ta i bruk fremtidens klimateknologi for grønn transport. Ferjer og busser er kritisk infrastruktur i Norge. Tilgjengelig, klimavennlig og rimelig kollektivtransport er sentralt for å løse klimautfordringen. Nysnø investerer for å muliggjøre dette, sier Eivind Egeland Olsen, investeringsdirektør i Nysnø og legger til:

– Vår strategi er å gjøre utvalgte investeringer i fremoverlente selskaper som anvender ny teknologi. Dette komplementerer vår portefølje av hovedsakelig teknologiselskaper i en tidligere fase.

Miljøvennlige transportløsninger vil utgjøre et viktig bidrag for å nå Norges klimamål om å halvere utslippene innen 2030. Ferjer og busser er godt egnet for elektrifisering. Beregninger viser at en overgang til batteri- og hydrogenløsninger på ferjer og elektriske bybusser kan redusere utslipp med over 2,4 millioner tonn CO2-ekv. fra 2021 til 2030.

En omstilling av maritim næring kan gi Norge et globalt konkurransefortrinn innen nullutslippsteknologi til havs. Den norske maritime næringen er allerede ledende innenfor grønn skipsfart. Når også internasjonal skipsfart skal kutte utslipp vil det være en økende etterspørsel etter nullutslippsteknologier.

– Utviklingen av elektrisk transport på land og til havs er strategisk viktig for Norge. Det gir liv langs kysten, skaper nye muligheter og styrker nasjonal kompetanse og industri som etterspørres globalt, sier Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø Klimainvesteringer.

Torghatten har nylig bygget verdens største helelektriske bilferge til sambandet Bastø-Fosen, bestilt over hundre elektriske bybusser til Oslo, og investerer i ubemannede elektriske ferger.

– Torghatten er et solid og veldrevet selskap som allerede har investert mye tid, penger og krefter i det grønne skiftet. Selskapet er godt posisjonert for å hente ut potensialet og drive utviklingen videre, sier Kalvig.

– EQT Infrastructure ser frem til å samarbeide med Nysnø i videreføringen av Torghattens tydelige miljøprofil og ambisiøse bærekraftstrategi. Vi mener Torghatten kan være en klimaspydspiss på lav- og nullutslippsløsninger innenfor ferje- og busstransport. Vi ønsker å være aktive eiere i Torghatten og vil anvende EQTs finansielle styrke, nettverk og omfattende erfaring med transportinfrastruktur til å bidra til videre lønnsom vekst i selskapet, sier Daniel Pérez, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Infrastructure.

– EQT Infrastructure vil sammen med Nysnø være gode eiere for Torghatten og vil videreføre bærekraftstrategien selskapet har lagt. De vil ivareta selskapets solide fundament og bygge videre på Torghattens viktige samfunnsrolle i byer og lokalsamfunn over store deler av Norge, sier Roger Granheim, konsernsjef i Torghatten.

Kilde: Nysnø Klimainvesteringer

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.