Byen ved Elven

Tekst: Cecilie Larvåg- Image Credit: Pixabay.com / CC0 Public Domain

13. og 14. august åpner Widerøe to nye ruter fra Bergen til henholdsvis München og Hamburg. Rutene har 3 ukentlige avganger og åpner nye dører mellom vestlandet og spennende storby-destinasjoner i Tyskland. Utover mat og øl, et hundretalls musikklubber og omfattende shoppingmuligheter, kan Hamburg også by på mer sære attraksjoner som Chocoversum, et fantastisk (godt) sjokolademuseum, og Miniatur Wonderland – verdens ­største modelljernbane.

Det finnes vel knapt den voksne person i Norge som ikke har hørt om Reeperbahn. Men Hamburg er så mye mer enn denne gaten som er blitt kalt den mest syndige i verden.

Les hele saken her

Reeperbahn ligger i bydel­en St. Pauli og fremstår i dag langt bedre enn sitt rykte. Joda, det reklameres fremdeles for peep show og andre utagerende aktiviteter fra neonskilt i alle regnbuens farger, men her finner du også tradisjonelle ølhaller, biergarten, mange av byens musikklubber og classy nattklubber. Det var for øvrig i St. Pauli at fire unge karer fra Liverpool fikk sitt gjennombrudd i 1960–61. Det skjedde på Indra Club etter at Gerry & The Pacemakers hadde takket nei til jobben som back-up-band for bandet som opprinnelig spilte der. ”I grew up in Liverpool, but came of age in Hamburg”, skal John Lennon ha sagt. På Beatles-Platz på Reeperbahn kan du oppleve byens hommage til popikonene, inkludert Stuart Sutcliff (1940-1962) som var bassist i bandet i deler av Hamburg-tiden.

Området huser også byens botaniske hage (Planten un Blomen) og det berømte fiskemarkedet, som byens innbyggere strømmer til hver søndag for å handle og nyte vel­smakende munnfuller. Hvis de da ikke foretrekker en hamburger. Denne kjøtt­kaken mellom to brødbiter ble første gang omtalt som ”hamburgerbiff” i en amerikansk kokebok fra 1891, og navn­et stammer altså fra en kjøttrett av storfe som var svært populær i nettopp Hamburg. På midten av 1900-tallet ble navnet for­kortet til ”hamburger” eller bare ”burger”.

Hamburgs vugge ligger ved Elbes sideelv Alster. Keiser Barbarossa tildelte i 1189 byen ved elvebredden privilegiet å innkreve toll på Elbe, og dermed oppsto den frie riksbyen Hamburg. Ham betyr (elve)bredd på gammelsaksisk mens burg betyr både ”borger” og ”slott”.

Utover mat og øl, et hundretalls musikklubber og omfattende shoppingmuligheter, kan Hamburg også by på mer sære attraksjoner som Chocoversum, et fantastisk (godt) sjokolademuseum, og Miniatur Wonderland – verdens ­største modelljernbane, ratet som nr. 1 på TripAdvisor over hva du må få med deg i storbyen. Jernbanemuseet ligger i det UNESCO-listede havneområdet Speicherstadt, som i seg selv er verdt et besøk. Få også med deg en båttur på Elbe. Spesielt på kveldstid er det flott å se havnen og gamlebyen fra vannet. I bydelen Sternschanze ligger kaffe­barer og hyggelige kafeer tett. Tysklands nest største by har med andre ord noe for de fleste.

Widerøe flyr deg til Hamburg

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.