Idealisme vinner ikke klimakampen alene

Seks av ti velger elbil fordi det lønner seg. Men ferske tall fra spørreundersøkelsen Elbilisten 2021 viser at miljøhensyn også er viktig.

– Skal folk ta miljøvennlige valg, må det faktisk lønne seg. De mange nordmenn som har tatt valget og kjøpt en elbil i Norge, er et godt bevis på dette, og denne suksessen må vi ta vare på, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Elbilforeningens generalsekretær mener resultatene er en viktig påminnelse til partiene som nå stiller til stortingsvalg. Foreningen advarer mot å gjøre det mindre lønnsomt å velge utslippsfrie biler.

Økonomi avgjør bilvalget

Økonomi og miljøhensyn er de mest markante grunnene til at bilister velger elbil. Hele 59 prosent av de spurte peker på lave kostnader som den fremste driveren av bilkjøpet.

Men ønsket om å kutte utslipp er også en viktig motivasjon. Hele 19 prosent mener at miljøhensyn er det viktigste når ny bil skal velges.

13 prosent svarer at teknologi og innovasjon er viktigst, men bare 8 prosent mener elbilens gode kjøreegenskaper og komfort er viktigste faktor.

Men miljø er viktig for mange

Den samme trenden gjentas når man blir spurt mer inngående om bilvalget.

Lavere driftskostnader, lavere vedlikeholdskostnader og gratis eller billigere bompasseringer rangerer høyt når man blir spurt om de fire viktigste argumentene for å velge elbil.

Derimot er adgang til kollektivfelt, billigere parkering og fergepasseringer mindre viktig. Noe av årsaken kan være at fordelene ikke gjelder den store majoriteten av deltakerne i undersøkelsen, men kan likevel være viktig lokalt.

Men når man får oppgi flere grunner til bilvalget, vektlegger flere hensynet til klimaet og lokalmiljøet  41 prosent oppgir klimahensyn som en viktig motivasjon, og 23 prosent peker på de positive konsekvensene for lokal luft 

Om undersøkelsen

Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse blant norske elbileiere, med over 15.000 respondenter i 2021. Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.

Kilde: Norsk elbilforening

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.