Ønsker handelsavtale med Japan

Fiskeriministeren tok opp handel da han møtte Japans fiskeriminister Takamori Yoshikawa. Foto: NFD

Norge er klare til å sette seg ved forhandlingsbordet, var budskapet da fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte japanske myndigheter i Tokyo.

– Japan er et av de viktigste markedene for norsk sjømat. Det er et land vi lenge har ønsket å inngå en handelsavtale med, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Norges ønske om en frihandelsavtale er et viktig tema når fiskeriministeren besøker Japan denne uka.

Tøff konkurranse

Japan er Norges største sjømatmarked i Asia. Samtidig er det et av de viktigste markedene Norge ikke har en frihandelsavtale med, og som vi heller ikke har pågående forhandlinger med.

Senest i fjor sommer inngikk EU og Japan en handelsavtale.

– Japan har de siste årene inngått ambisiøse handelsavtaler med mange av våre viktigste konkurrenter. Det er viktig at norske bedrifter som eksporterer til, eller investerer i Japan ikke har dårligere vilkår enn sine konkurrenter. Vi er opptatt av å kunne fortsette det gode partnerskapet vi har med Japan innen sjømat, sier Nesvik.

Viktig utstillingsvindu

I fjor eksporterte Norge sjømat for nesten fire milliarder kroner til Japan.

– Det er på mange måter det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakseeventyret. Samarbeidet mellom Norge og Japan har gjort sushi, og norsk laks, til en verdensomspennende mattrend, sier Nesvik.

Landet er dessuten er et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat ellers i Asia. Halvparten av all laks som spises i Kina spises på japanske restauranter. Samme trend gjelder Sør-Korea og Hongkong.

Millliardmarked for makrell

I tillegg til laks og ørret eksporterer Norge mye makrell til Japan. I fjor solgte vi makrell for 1 millard kroner til Japan. Mye havner i byen Choshi, som Nesvik besøkte tirsdag. Her jobber over tusen personer med å bearbeide norsk makrell til det japanske markedet. Dette viser hvordan norsk sjømateksport også bidrar til verdiskapning i Japan.

Store muligheter

Japan er også et viktig marked for andre næringer, blant annet for leverandørindustrien til olje- og gassnæringen, shipping og andre fastlandsnæringer.

– Vår erfaring er at frihandelsavtaler også bidrar til ny dynamikk i det økonomiske forholdet.  Her ser vi store muligheter for Norge og Japan, sier Nesvik.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.