Knallsterke elbiltall starter jubileumsfeiring for Norsk elbilforening

Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening (foto: Norsk elbilforening/Aksel Jermstad)

I oktober endte elbilandelen i nybilsalget på 60,8 prosent. – Fantastisk å sparke i gang feiringen av Norsk elbilforenings 25-årsjubileum når 6 av 10 velger elbil for andre måned på rad, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Så langt i år ligger elbilandelen på 51,7 prosent.

I privatmarkedet er elbilandelen på hele 77,5 prosent for oktober, mens i leasing- og firmabilmarkedet er den på 41,1 prosent.

Norsk elbilforening feirer denne måneden sitt 25-årsjubileum i en tid der det er mye elbildebatt om veien videre for elbilsatsingen, og hvordan Norge skal klare å nå Stortingets mål om 100 prosent utslippsfritt nybilsalg i 2025. Den debatten foregår i alle partier fram mot landsmøtene og vil nok fortsette i årene som kommer.

– Vi blir nok ikke arbeidsledige med det første. Nå blir det viktig å beholde differansen mellom elbiler og fossile biler både i innkjøp og bruk. Nøkkelen til elbilrevolusjonen ligger i at det lønner seg å ta miljøvennlige valg og det må ikke politikerne glemme, understreker Christina Bu.

Bu mener det er viktig at politikerne holder fast på hva som er målet bak elbilpolitikken i de mange debattene som kommer i årene framover, som også ble slått fast i rapporten Klimakur, tidligere i år.

– Overgangen til elbiler er det viktigste tiltaket for å få ned klimagassutslippene fra veitrafikken. Nå kommer elbilene med firhjulstrekk, god plass og lang rekkevidde. Det trenger mange, og derfor vil elbilsalget i typiske distriktsfylker øke. Nå må hele Norge få være med på elbilsatsingen, uten at politikerne gjør det vanskeligere å ta grønne valg.

Et norsk eventyr

Norsk elbilforening ferske jubileumsbok «Et norsk eventyr» er på vei fra trykkeriet i disse dager. Den er skrevet av tidligere sjefsredaktør Helge Simonnes og tar for seg foreningens og elbilens 25-årige historie i Norge.

– For 10 år siden utgjorde elbiler rundt 0,1 prosent av nybilsalget. Den enorme veksten vi har hatt hadde ingen sett for seg. En elektrisk tidsalder står foran oss – og lille Norge er i førersetet. Det er vanvittig inspirerende å være en del av, sier Christina Bu.

Fra å være en liten nisje blant entusiaster som kan alt om elbiler og hvordan den fungerer, er elbiler i ferd med å bli for alle. Det merkes godt hos Norsk elbilforening som har over 80 000 medlemmer.

– Vi svarer på en mengde spørsmål om elbiler og lading. For mange er dette fortsatt upløyd mark og det er stort behov for informasjon. Det er ikke alltid bilforhandleren er like kunnskapsrik og da er det godt å ha en uavhengig forbrukerorganisasjon i ryggen, sier Christina Bu.

Den fem mest solgte nye bilene i oktober:

ModellAntall
1. Volkswagen ID32 475
2. Toyota Rav 4 (hybrid)706
3. MG ZS586
4. Nissan Leaf579
5. Hyundai Kona electric520

Markedsandelen for elbiler fordelt på fylke:

FylkeElbilandel
Viken59 %
Oslo70 %
Innlandet54 %
Vestfold og Telemark58 %
Agder54 %
Rogaland64 %
Vestland67 %
Møre og Romsdal53 %
Trøndelag63 %
Nordland47 %
Troms og Finnmark46 %
Svalbard0 %
Norge totalt61 %

Kilde på alle tall: Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV).

Kilde: Norsk elbilforening

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.