«Landbasert spedisjon» – Nytt kompetanseprodukt fra NHO LT

Foto: Joseph Mucira/Pixabay

NHO LT lanserer «Landbasert spedisjon» – et nytt og komprimert «firedagers» kompetansetilbud til speditører og befraktere med fokus på frakt av gods på bil og bane.

– Allerede i mars tester vi dette nye kompetanseproduktet og derfor kort påmeldingsfrist. Det er et direkte svar på bransjens ønske om et fokusert tilbud for speditører med bare landbaserte transporttjenester eller til spesialiserte bilspeditører og -befraktere hos større samlastere. For øvrig er utdanningen høyst relevant også for vareeiere som ønsker om å øke sin interne kompetanse innen landtransport.

Det sier Claus Haals, NHO Logistikk og Transports (NHO LT) leder for kompetanseutvikling og dermed «rektor» for Speditørskolen. Han forteller, at selv om alle i bransjen synes enige om at den allsidige speditørens kompetanse bør dekke kombinerte transporter på tvers av alle transportformer, så tillater dagens bemanningssituasjonen ofte ikke det fraværet fra jobben som kreves av den fulle Speditørskolens komplette pensum over fire samlinger.

– For derfor å senke terskelen til et solid kompetansepåfyll, med fokus på bil/bane, har vi laget en komprimert «pakke» som reduserer speditørens fraværet fra produksjonen, sier Haals.

– Fokusert og komprimert sier du. Hva er da innholdet i denne «pakken»?

– Utdanningen er satt sammen slik at den dekker akkurat den kunnskap og de ferdigheter som er kritiske for tilrettelegging og gjennomføring av korrekt, sikker og ikke minst lønnsom fremføring av gods på vei og bane. I tillegg omfattes NSAB 2015, relevante lover og myndighetskrav, farlig gods, ordrens økonomi og lønnsomhet, samt tollprosesser.

– Men hvordan er det mulig å dekke så mye fag på fire dager?

– Forklaringen er at selv om det bare er fire dagers samling og fravær fra kontoret, så er omfanget av den samlede innsatsen større. Utdanningen krever nemlig god forberedelse og en avsluttende hjemmecase med evaluering og vitnemål. I flere av fagene er mye av eller hele det teoretiske grunnlaget etablert før samlingen, f.eks. via nettkurs eller digital undervisning på Zoom. Dette innebærer at det på samlingene i hovedsak fokuseres på casearbeid og bygging av matnyttige ferdigheter, understreker Haals.

– Det sies at utdanningen er relevant ikke bare for speditører men også for vareiere?

– Ja, absolutt. Vareeiere med betydelige transportbudsjetter har innsett at intern speditørkompetanse forbedrer deres dialog med sine speditører og samlastere. Å snakke samme språk øker mulighetene for å samarbeide om optimering av inngående og utgående vareflyt, sier Haals.

– Når lanserer dere dette tilbudet, Haals?

– Vi har i år gjort denne utdanningen sammenfallende med Speditørskolens samling 1 som gjennomføres 15. til 18. mars, altså ganske snart. Derfor haster det med påmelding og oppstart av forberedelsene. Opplysning om og påmelding til utdanningen finnes på våre hjemmesider. I tilfelle mange påmeldinger må vi prioritere deltakere som tar hele Speditørskolen. Så det er bare «løp og kjøp», avslutter Haals.

Kilde: NHO LT

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.