Menn skifter hjul – kvinner lar andre ta jobben

Foto: Colourbox

Vedlikehold av bilen er et av de områdene i samfunnet der gamle kjønnsroller fortsatt regjerer. Mens 6 av 10 menn skifter hjul selv, lar kvinnene andre ta seg av jobben. – Det er selvsagt helt greit å få andre til å skifte hjulene. Men det er viktig å huske på at du selv er ansvarlig for at dekkene er i forskriftsmessig stand, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

En fersk undersøkelse utført av InFact for NAF viser kjønnsforskjellene når det gjelder hjulskift. Mens over 60 prosent av menn oppgir at de gjør jobben selv, svarer kun 13,7 prosent av kvinnene det samme. Blant kvinnene så er det klart flest som oppgir at de lar familie eller venner gjøre det for dem. 46 prosent svarer dette.

– Mange kvinner synes nok det både er greit og lettvint å la far, mannen eller en venn gjøre hjulskiftjobben, mener Ryste.

Dekkhotell

I tillegg er det en av fire kvinner som velger at dekkhotellet tar hjulskiftet og 14,4 prosent gjør jobben på et verksted.

Blant menn velger derimot nesten ingen å la familie eller venner legge om til vinterdekk på bilen. Bare 6 prosent av mennene svarer dette. Skal menn velge andre til jobben, blir det enten dekkhotell eller verksted.

– Det er nok mange ektemenn i kategorien familie og venner. De skifter hjul på familiens biler, sier Camilla Ryste.

Viktig kunnskap

Kunnskapen om hvordan man skifter hjul er også lavere blant kvinner enn blant menn. Kun 2 prosent av mennene svarer at de ikke vet hvordan de skifter hjul, mens 14,7 prosent av kvinnene svarer at de ikke vet hvordan.

– Vi synes det er helt greit at man ikke skifter hjulene selv. Men det er viktig at du selv vet at dekkene du kjører med er gode nok. Det betyr at du må ha et forhold til mønsterdybde og alder på dekkene, sier Ryste.

Kravene til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter. NAF anbefaler 4 millimeter.

– Mønsterdybden er enkel å sjekke. Det finnes egne mønsterdybdemålere, men har man ikke det går det helt fint å bruke en linjal eller en tommestokk, sier Camilla Ryste.

Vinterdekk skal ha myk gummi. Med årene hardner gummien i dekkene, så vinterdekk som er eldre enn 6 år bør byttes ut.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.