NAF: – Hovedveiene er glemt i ladepolitikken

Foto: NAF

Regjeringen støtter bygging av hurtigladere for elbil i distriktene. Nye tall fra NAF viser at det er langs hovedfartsårene at mangelen er størst.

En ny rapport fra NAF viser at det mangler svært mange hurtig- og lynladere langs norske veier. Det er langs hovedfartsårene i sentrale strøk at mangelen er størst.

– Langs E18 mellom Oslo og Kristiansand burde det vært 240 flere hurtig- og lynladere enn det er i dag. Mellom Oslo og Trondheim mangler det 118 ladere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Det virker som om ladeoperatørene ikke helt forstår veksten i antall elbiler. Bare i 2021 kommer det 100 000 flere elbiler på norske veier. Det er snart 400 000 elbiler i Norge. Denne sommeren kommer det til å bli mye kø, venting og irritasjon ved ladestasjonene, sier han.

Stortinget har to ganger denne våren vedtatt å be regjeringen om å ta tak i ladesituasjonen, både i behandlingen av Klimaplanen og Nasjonal Transportplan.

– Dette er en politisk sak, fordi det er et tverrpolitisk mål at innen 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler, i praksis elbiler. Da kan ikke ladeinfrastrukturen bli et hinder for dette målet. Regjeringen må ta grep, og sette seg ned med Statens Vegvesen, Nye veier og ladeoperatørene for å finne ut hva som er flaskehalsen, sier Sødal.

Tallene er publisert i den ferske NAF-rapporten «Skal alle med – må noe skje» (juli 2021), om hurtiglading langs norske veier. Tallene her er beregnet ut fra hvor mange elbiler som finnes, hvor mye de kjører, hva de forbruker og hvor ofte eierne sier de har behov for å hurtiglade, fratrukket hvor mange ladere som faktisk finnes i dag.

Så mange hurtig- og lynladere mangler det langs viktige hovedfartsårer i Norge (alle elbiler, utenom Tesla):

  • Oslo – Kristiansand: 240
  • Oslo – Trondheim: 118
  • Trondheim – Fauske: 106
  • Kristiansand – Stavanger: 34
  • Narvik – Tromsø: 33
  • Stavanger – Bergen: 12
  • Oslo – Bergen: 0
  • Fauske – Narvik: 8

(Kilder: NAFs laderapport «Skal alle med – må noe skje»)

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.