Nesten annenhver norske elbilist vil bruke elbil på ferie i sommer

Foto: Norsk elbilforening

Og en stadig større andel av elbilister har allerede benyttet elbilen til feriereiser, viser en ny undersøkelse fra Norsk elbilforening blant norske elbilister.

Hvert år foretar Norsk elbilforening en stor spørreundersøkelse blant elbilister, og årets undersøkelse – «Elbilisten 2020» – viser at stadig flere norske elbilister allerede har brukt elbilen sin på ferieturer.

43 prosent svarte i årets undersøkelse at de hadde brukt elbilen sin på ferieturer med minst én overnatting, mens 35 prosent svarte det samme i den tilsvarende undersøkelsen året før. En økning på åtte prosent siden i fjor. Antallet elbiler har også økt betydelig siden forrige undersøkelse.

48 prosent vil på elbilferie i sommer

– En fantastisk elbilsommer står foran oss. Det er rekordmange elbiler i Norge og nesten halvparten av landets elbileiere planlegger ferie med bilen sin, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

På spørsmål om planer om å dra på sommerferie med elbilen i år, svarte til sammen 48 prosent av elbilistene bekreftende på dette.

Mer spesifikt svarte 38 prosent at de ville dra på ferie med elbilen innenfor Norges grenser, mens syv prosent svarte at de planlegger å dra på elbilferie i Norden.

Siden undersøkelsen ble gjennomført, er det som kjent blitt klart at det blir mulig å reise til Danmark og Finland fra 15. juni.

Tre prosent optimistiske nordmenn svarte at de planla å dra på ferie med elbilen utenfor Norden i sommer.

– Årets ferie blir en stresstest for ladenettverket i Norge. Det kommer til å bli køer, så jeg vil anbefale elbilister å unngå de travleste utfartsdagene. Selv om antallet hurtigladere øker, er det store lokale variasjoner. Utenfor hovedveinettet kan det være langt mellom hurtigladerne, og lengst nord i Norge er det altfor få, sier Bu.

Planlegg ruta

Forberedelser er nøkkelen til en stressfri elbilferie. Det er lurt å planlegge ruta godt og sjekke om du kan lade på overnattingstedet.

– Bruk gjerne ElbilAppen. Der får du oversikt over alle ladestasjonene i Norge og forslag til ladestopp basert på elbilen du kjører. Sjekk om det er lademuligheter på overnattingstedet og når du hurtiglader, stopp når bilen har ladet 80 prosent – det reduserer ladekøene og er bra for lommeboka, råder Christina Bu.

Elbilisten 2020 viser også at nesten 7 av 10 elbilister opplever hurtigladestoppene som en nødvendig pause som de kombinerer med en benstrekk eller spisepause.

– Planlegger du riktig, kan du med bilferien med elbil gjøre hele kjøreturen til en opplevelse i seg selv. Ladestoppene kan brukes til mye, enten aktiviteter med barna, opplevelser, matpause eller shopping, sier Christina Bu.

6 tips til en vellykket elbilferie

 1. Tren på forhånd. Er du er helt fersk elbilist, er det lurt å trene litt på å hurtiglade før du reiser på ferie.

 2. Planlegg reiseruta. Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt. Med ElbilAppen kan du både planlegge ruta og få forslag til ladestopp underveis, basert på hvilken elbil du kjører. Sjekk om det finnes alternative lademuligheter underveis – da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer.

 3. Bidra til å redusere hurtigladekøen. Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent. De færreste har behov for å fullade batteriet de siste prosentene. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner.

 4. Overnatt et sted hvor du har tilgang til lading. Det kan være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveinettet. Derfor er det lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved for eksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker.

 5. Ha med deg egen ladekabel. På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både en såkalt Type 2 kabel, og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjerommet.

 6. Gjør ladingen enklere med ladebrikke. Bruker du Elbilforeningens ladebrikke får du tilgang til ladestasjoner i hele Norge, Danmark og Sverige. Slik slipper du flere brikker og ytterligere apper.

Bakgrunn: Fakta om «Elbilisten 2020»

 • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere.
 • Elbilisten 2020 er den niende undersøkelsen som er gjennomført.
 • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
 • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 31. mars – 29. april 2020.
 • Undersøkelsen ble sendt ut på e-post til over 78.000 elbileiere og delt på sosiale medier.
 • 14.169 personer deltok. Deltakerne brukte i gjennomsnitt 22 minutter på å gjennomføre undersøkelsen.

Kilde: Norsk elbilforening

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.