NHO Logistikk og Transport lanserer ny traineeordning for tollfaget

Foto: Free-Photos/Pixabay

Både import og eksportbedriftene, samt speditørene, opplever økende krav til kompetansenivået hos sine tollmedarbeidere. Dette er bakgrunnen for at NHO LT har lansert en ny utdanning innen tollfaget – rettet mot både vareeiere og speditører.

– Dagen utdanning, Tollbehandling over 2 gange 4 dager, har blitt supplert med ytterligere 3 samlinger. Den nye utdanningen består nå av 16 dager fordelt på 5 samlinger over 12 måneder. Tilbudet er organisert som et traineeprogram med formål å tilby en kostnadseffektiv opplæring av nye tollmedarbeidere, og som samtidig avlaster tollavdelingenes i forveien hektiske hverdag, sier Claus Haals, NHO LTs leder for kompetanseutvikling.

Du nevner vareeierne. Vil det si at dette kompetansetilbudet er åpent for alle og ikke bare NHO LTs medlemmer?

– Det er korrekt. Vi har valgt å lage et 1-årig traineeprogram som er åpent for alle bedrifter med et behov for tollkompetanse. Vi har satt sammen et program som bygger akkurat den kunnskap og de praktiske ferdigheter som trengs for å utføre de mest vanlige fortollingsoppgavene i en import-/eksportbedrift eller hos speditøren. Det faglige og pedagogiske opplegget er fokusert på bygging av matnyttig, praktisk kompetanse, sier Haals.

Tolltrainee – hvordan henger det sammen med den 2-årige speditørtrainee, og er det også her et samarbeid med NAV om rekruttering av kandidater?

– Tolltrainees er spisset inn mot dedikerte tollmedarbeidere i bedriftenes tollavdelinger. De får et betydelig høyrere kompetansenivå innen tollfaget enn speditørtrainees, som «bare» får 2 av de 5 samlinger, nemlig dagens Tollbehandling. Og ja, begge traineeordninger inngår i NHO LTs nasjonale samarbeidsavtale med NAV vedr. rekruttering av kandidater, hvor NAVs virkemiddelapparat er tilgjengelig for vertsbedriftene. Dette samarbeidet har jo vært en meget stor suksess for både trainees, bedriftene og NAV med nå mer enn 70 speditørtrainees i programmet, poengterer Haals.

Hva gjør bedrifter som er interesserte i en tolltrainee?

– Programmet for tolltrainees starter opp i vertsbedriftene løpende, men alle trainees bør være på plass i bedrift i løpet av oktober og senest november av hensyn til nødvendig praksis før den tollfaglige undervisningen starter i mars 2022. Vi ønsker derfor å komme i kontakt med interesserte vertsbedrifter så rask som mulig med henblikk på rekruttering av kandidater. Skulle bedriftene allerede ha en egen kandidat eller eksisterende ansatt, er disse selvsagt svært velkomne i programmet, sier Haals som avslutter med å vise til nholt.no for mer informasjon om tolltraineeordningen.

Kilde: NHO LT

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.