Økt militær trafikk i oktober

Foto: TV2

I oktober øker den militære trafikken i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture. Statens vegvesen samarbeider tett med Forsvaret.

– For oss er Trident Juncture mer enn en øvelse, det er en høyst reell situasjon. Vi får en stor økning militær transport gjennom tett befolkede områder og på høyt trafikkerte veger. Det er i seg selv en utfordring. Vi har et godt og tett samarbeid med Forsvaret og har etablert gode rutiner for å holde hverandre oppdatert, slik at ulempene for sivilsamfunnet blir minst mulig, sier Anders Hovdum i Vegdirektoratet.

Militære kolonner

I september var det i snitt 150 militære kjøretøy på veiene hver dag som følge av øvelsen. I oktober og fram til feltøvelsen i månedsskiftet oktober-november ventes det i snitt 250 kjøretøy. Antallet militære kjøretøy er ikke utfordrende i seg selv. Hvert døgn passerer det for eksempel over 40.000 kjøretøy på E6 mellom Moss og Oslo. Det er kjøremønsteret som potensielt kan by på utfordringer.

For det første opererer de militære kjøretøyene i hovedsak i kolonner. For det andre kjører de ofte saktere enn mye av den øvrige trafikken. Kolonnene vil holde en hastighet på rundt 50-60 km/t.

– Kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy, og det at de kjører saktere enn øvrig trafikk, kan føre til forsinkelser, sier Fred Anton Mykland i Statens vegvesen Region øst.

På Østlandet kommer det meste av materiell og kjøretøy inn via Borg Havn i Fredrikstad. Derfra fraktes det i retning øvingsområdene nord i Hedmark og Oppland.

I Midt-Norge kommer militært materiell og personell til havnene Hammernesodden i Namdalseid, Fiborgtangen i Skogn, Orkanger og Åndalsnes. Det vil være mest trafikk langs E136 Åndalsnes – Dombås, E6 Skogn – Ulsberg, E39 Klett – Molde, fv. 30 Støren – Tynset, fv. 31 Røros – Vauldalen, fv. 65 Orkanger – Surnadalsøra og rv. 3 Ulsberg – Elverum.

– Aktiviteten vil øke fram til NATO-øvelsen starter i slutten av oktober. Så langt har ikke Vegtrafikksentralene opplevd store hindringer i trafikken pga. de militære kolonnene, sier Ruth Myklebust i Statens vegvesen Region midt. Selve øvelsen foregår i oktober og november. Men det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen.

Få forsinkelser

Så langt er kolonnekjøringen avviklet uten vesentlige forsinkelser. Det er inntrykket Statens vegvesen sitter med snart fire uker etter at det første skipet kom til Borg Havn. Erfaringene bekreftes av flere store aktører i transportbransjen.

– Tilbakemeldingene vi har fått av bransjen tyder på at den militære trafikken så langt ikke har ført til vesentlige forsinkelser for transportørene, forteller Mykland.

Informasjon fører til forberedelser

Transportbransjen får informasjon om trafikkavviklingen hver dag. Dette er basert på informasjon fra Forsvaret, som Statens vegvesen kan videreformidle. På den måten bistår vi transportørene i å planlegge logistikken sin best mulig.

Informasjonen har ført til at noen av aktørene har planlagt og forberedt tiltak som kan iverksettes dersom trafikken skaper forsinkelser som byr på problemer for driften deres. I tillegg informerer Vegtrafikksentralen øvrige trafikanter i vegmeldingene og på Twitter.

www.vegvesen.no/trafikk

https://twitter.com/vtsost

https://twitter.com/vtsmidt

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.