Ønsker å begrense netthandelen av godteri og brus

Foto: Shirley/Pixabay.com

1. januar 2020 fjernes toll- og avgiftsfritaket på varer under 350 kroner for alle næringsmidler, og varer med særavgift og varer underlagt restriksjoner.

Bestiller du godteri, brus og andre næringsmidler som for eksempel kosttilskudd i utenlandske nettbutikker, må du etter 1. januar 2020 betale toll og avgifter fra første krone. Det samme gjelder varer som er underlagt restriksjoner og krever en tillatelse ved innførselen, slik som eksempelvis legemidler, frø eller dyrefôr. Dagens toll- og avgiftsfritak på 350 kroner er nå fjernet for disse varene. 

Det blir ingen endring for de varene som aldri har hatt et slikt unntak, slik som alkohol, tobakk som det alltid er blitt beregnet avgifter for fra første krone. Andre varer som klær og elektronikk beholder toll- og avgiftsfritaket under 350 kroner frem til 1. april 2020.

Merk at om varene kommer fram til Norge etter årsskiftet må du betale toll og avgifter, selv om varene er bestilt før nyttår.

Merverdiavgiften for næringsmidler er 15 prosent. I tillegg kommer eventuell toll og særavgifter for varen og eventuelle gebyr fra transportselskapet. Endringen betyr at det nå vil være ulønnsomt å bestille en del varer med verdi under 350 kroner.

Reglene for reisegods blir ikke endret.

Eksempler

For eksempel vil ett kilo godteri til 98 kroner som du har bestilt i Sverige, etter 1. januar 2020 få et tillegg på rundt 61 kroner i toll og avgifter.  I tillegg kommer fortollingsgebyret som transportselskapet tar for å fortolle varene for deg, dette kan være på flere hundre kroner. Med transport kan din totalpris derfor kunne komme over 500 kroner.

Tilsvarende vil tre kasser brus som i dag koster 300 kroner med frakt, etter første januar få et påslag på 764 kroner i avgifter før transportørens gebyr blir lagt til. Totalprisen for brusen vil da kunne komme over 1300 kroner.
Disse regnestykkene gjelder når du bestiller på nettet og varene blir sendt til Norge.

Se hele regnestykket her 

Nytt fra 1. april 2020

Fra 1. april 2020 er det planlagt å avvikle 350-kronersgrensen for øvrige varer. Det blir i stedet etablert en ny betalingsordning for merverdiavgift på varer inntil kr. 3000, som kjøpes av privatpersoner.

Nettbutikker og netthandelsplattformer i utlandet, slik som eBay og Amazon, skal registrere seg og bli ansvarlige for at merverdiavgiften blir betalt til Norge (ordningen heter VOEC – VAT On E-Commerce). Merverdiavgiften på 25 prosent inkluderes da i beløpet du betaler til en VOEC registrert nettbutikk eller netthandelsplattform, hvis du kjøper varer under verdigrensen på 3000 kroner. Det kreves ikke inn toll på varer som kjøpes gjennom VOEC nettbutikk/netthandelsplattform.

Vær oppmerksom på at en rekke varer ikke blir omfattet av den forenklete (VOEC) ordningen. Ordningen gjelder ikke næringsmidler, alkoholholdige varer, tobakksvarer/sigaretter, samt varer med særavgift eller varer som er underlagt restriksjoner.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.