Så stort er behovet for tilhengerfeste på elbil

Foto: Norsk elbilforening

1 av 3 lot også i fjor elbilen stå fordi den ikke har tilhengerfeste, mens andelen som parkerte på grunn av dårlige lademuligheter økte siden 2017.

Det kommer fram i Norsk elbilforenings siste medlemsundersøkelse, Elbilisten 2018.

Norsk elbilforening har stått på for at også elbiler skal få mulighet for tilhengerfeste i en årrekke, og nå begynner det endelig å røre på seg. Sist i rekken med denne muligheten, er Jaguar I-Pace.

– Vår klare anbefaling er en svært viktig grunn til at den får tilhengerfeste som tilvalg, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

– Andelen som støtte på trøbbel ved behov for tilhenger er imidlertid svakt fallende fra 2017 til 2018. Hovedforklaringen er å finne blant eierne av Tesla Model X, som kan trekke mer enn 2,2 tonn. Blant eiere av øvrige elbilmodeller er fordelingen lik som i fjor, sier Bu.

Dette får flest til å velge annerledes

Generelt sett er det dårlige lademuligheter og mangel på rekkevidde som får flest eiere og brukere til å la elbilen stå, viser Norsk elbilforenings ferske medlemsundersøkelse, Elbilisten 2018.

En forskjell fra undersøkelsen i fjor, er at flere har latt elbilen sin stå grunnet dårlig lademulighet i årets undersøkelse sammenlignet med i fjor.

– Det kan være et uttrykk for at antall ladestasjoner mange steder ikke står i forhold til veksten i elbilbestanden. Derfor er det naturligvis en sak vi jobber hardt med, sier Bu.

Ladeangst – ikke rekkeviddeangst

Rekkeviddeangst var vanlig for noen år siden, men er i senere år i noen grad erstattet av begrepet ladeangst.

– Dette er frykten for kø, at det ikke er nok ladere eller at laderne ikke virker, sier Bu.

På den positive siden reflekterer årets undersøkelse også at moderne elbiler får stadig mer rekkevidde.

– Antall eiere som har latt elbilen stå på grunn av for dårlig rekkevidde har sunket med 14 prosentpoeng. Samtidig er økningen blant dem som sier det aldri har skjedd på hele 9 prosentpoeng, sier Bu.

BAKGRUNN: Fakta om Elbilisten 2018

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere.
  • Elbilisten 2018 er den sjuende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 2. mai – 23. mai 2018 og sendt ut på epost til over 44.559 elbileiere.
  • 9.520 personer deltok (21 % svarfrekvens). Deltakerne brukte i gjennomsnitt 22 minutter på å gjennomføre undersøkelsen.
Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.