Cruisenæringen ønsker landstrøm

Foto: Oslo Havn

Havnedirektør i Oslo Havn, Ingvar M. Mathisen, støtter cruisetoppleder Stein Kruse, som sier at næringen er villig til å betale for de såkalte landstrømanleggene for cruiseskip.

Toppleder Stein Kruse i verdens største cruiseselskap Carnival Corporation uttalte på TV 2 Nyhetene i går at han er forundret over at det ikke finnes ett eneste anlegg for landstrøm i Norge. Cruiseselskapet som Kruse representerer har en flåte på 105 cruiseskip. 28 av disse har allerede fått installert et landstrømsystem, mens åtte nye skip venter i disse dager på endelig godkjenning.

Disse skipene benytter seg av landstrøm i flere havner i Nord-Amerika, noe som gjør at den lokale forurensningen går betraktelig ned. Stein Kruse sier at næringen selv er villig til å åpne lommeboken om nødvendig, for å etablere landstrømanlegg også i Norge.

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen mener det er positivt at cruiseselskapet er villig til å bidra med midler og ekspertise. Han mener imidlertid at staten og Enova må ta ansvar og legge til rette for et nasjonalt tiltak, som kan bidra til å redusere forurensning fra cruiseskip som ligger til kai langs norske havner.

– Man må se på kost-nytte-effekten. Dersom denne ikke er helt til stede, bør staten gå inn og ta ansvar, sier han.

– Her i Oslo er vi så heldige å ha en eier, Oslo kommune, og et havnestyre som er pådrivere når det gjelder landsstrøm og miljøtiltak. Vi har nettopp etablert en handlingsplan hvor vi skal styre mot nullutslipp. Vi ser frem til å følge opp handlingsplanen med praktiske tiltak, uttaler han.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.