Strengere krav til hvem som utfører EU-kontroll av bilen din

Image Credit: Pixabay.com / CC0 Public Domain

Nå må alle kontrollørene kurses, de må ha vandelsattest og de får strengere krav til habilitet.

Bilverkstedene som er godkjente kontrollorgan og kan gjennomføre EU-kontroll har i høst vært på informasjonsmøte hos Statens vegvesen. Årsaken er nye regler.

Tidligere har det bare vært krav til virksomheten som utfører EU-kontrollen, men fra 1. oktober i år er det krav om opplæring og personlig godkjenning av nye kontrollører og tekniske ledere.

– Målet er bedre, likere og mer trafikksikre kontroller. For de som allerede jobber som kontrollører og tekniske ledere i dag vil det bli en egen overgangsordning, sier Odd Nasvik i Statens vegvesen Region midt.

Statens vegvesen har holdt 33 informasjonsmøter spredt over hele Midt-Norge nå i høst, med deltakere fra verkstedene som utfører EU-kontroll. Teknisk leder og stedfortreder i kontrollorganet deltok på møtene.

– Vi har 411 godkjente kontrollorgan i Midt-Norge per i dag, så det viser hvor stort behovet er når man skal holde informasjonsmøter. De samme møtene holdes over hele landet, sier Nasvik.

Krav til vandelsattest og habilitet

– Den viktigste endringen er at vi nå kan frata godkjennelsen fra den enkelte kontrollør ved kriminalitet, og det betyr at de ikke bare kan bytte jobb til et nytt verksted og fortsette som før, sier Nasvik som også legger til at det er krav til vandelsattest for kontrollørene og også krav til habilitet.

Teknisk leder og kontrollører har ikke anledning til å kontrollere kjøretøy de selv eller deres nærstående eier eller råder over. De kan ikke kontrollere hverandres kjøretøy. De kan heller ikke kontrollere overordnedes kjøretøy.

Fristen for EU-kontrollen bestemmes ikke lenger av reg.nummeret

Fra februar 2019 vil siste siffer i registreringsnummeret ikke lenger bestemme kontrolltidspunktet.

Hvert år gjennomføres det over 2 millioner EU-kontroller i Norge. Omtrent en tredel av disse er etterkontroller. Fra februar i neste år vil kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt. For de fleste bileiere betyr det at de kan kontrollere bilen når de vil så lenge den blir godkjent innen to år etter siste godkjente kontroll.

Den nye ordningen vil fases inn etter hvert som kjøretøyene er til kontroll. Det er ikke slik at alle biler plutselig får ny frist i februar. Den fristen du har gjelder til det gjennomføres en ny kontroll.

Du finner fristen for neste EU-kontroll på vegvesen.no. Her kan du finne godkjente verksteder.

 

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.