Utviklingsminister Nikolai Astrup er med når Norwegian og UNICEF flyr nødhjelp til Tsjad

Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge, utviklingsminister Nikolai Astrup og konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos. Foto: Norwegian

17. september går årets viktigste flygning til Tsjad i Sentral-Afrika. Norwegian og UNICEF skal sende et fly med nødhjelp til barn rammet av konflikt i denne regionen. Utviklingsminister Nikolai Astrup er også med på flygningen. – Partnerskapsmodellen Unicef og Norwegian har valgt, er en av mange mulige måter å bidra i utviklingsarbeidet, og jeg håper også andre bedrifter lar seg inspirere, sier han.

Dette er femte gang Norwegian og UNICEF sender et fullastet fly med medisin, skolemateriell og annen nødhjelp til deler av verden der krig og konflikt er normalen. Tsjad er en av verdens glemte kriser: Det er et av de fattigste landene i Afrika, og konflikten med Boko Haram kombinert med kraftig tørke har ført til en humanitær krise og flere hundre tusen barn står i fare for å dø på grunn av alvorlig underernæring.

– Norge er en betydelig bidragsyter til UNICEFs arbeid. Denne reisen gir en god mulighet til å se med egne øyne hvordan UNICEF jobber i felt. Dersom vi skal nå bærekraftsmålene, er det helt avgjørende å få privat sektor med på laget. Partnerskapsmodellen Unicef og Norwegian har valgt, er en av mange mulige måter å bidra i utviklingsarbeidet, og jeg håper også andre bedrifter lar seg inspirere.

– Landene i Sahel og rundt Tsjadsjøen er blant verdens aller fattigste. De er hardt rammet av klimaendringene og konflikt. Det er viktig for alle – også oss i Europa – at disse landene lykkes bedre. Derfor er både akutt humanitær bistand, sikkerhetssamarbeid og det mer langsiktige utviklingsarbeidet Norge bidrar til i denne regionen viktig. Uten internasjonal støtte vil flere av disse landene ikke kunne nå FNs bærekraftsmål, sier utviklingsminister Nikolai Astrup.

Årets viktigste flygning

– Årets viktigste Norwegian-flygning i år går til Tsjad. Mange av barna som har blitt fanget i konflikten, har mistet hjem, familie og år med utdanning. Derfor stiller vi med fly og mannskap og håper at alle våre kunder og samarbeidspartnere vil hjelpe oss å fylle et fly med medisiner, skolemateriell og annen nødhjelp slik at barna i Tsjad én dag skal kunne forsørge seg selv og bygge opp lokalsamfunnene sine. Så langt har vi fått inn nesten 1,5 millioner kroner. Vi oppfordrer alle til å bli med på aksjonen, slik at vi når målet om å samle inn 2 millioner, sier konsernsjef Bjørn Kjos. 

– Jeg har selv sett hvor alvorlig den humanitære situasjonen er i den delen av Afrika. Denne flyvningen vil utgjøre en enorm forskjell for barna i Tsjad. Jeg håper så mange som mulig bidrar, slik at vi får fylt opp lasterommene med livsnødvendig medisin, vannrenseutstyr og andre nødhjelpsartikler. Behovet for barna i Tsjad er mye større enn det UNICEF alene kan dekke. Derfor betyr det mye at Norwegian flyr ned skolesaker, vaksiner og høynæringsrik mat fra UNICEF. Engasjementet fra Norwegian er ubetalelig. Mange av de Norwegian-ansatte som er med på turen, støtter vårt arbeid etterpå, og det er helt fantastisk, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Enkelt å bidra

Flyet (med nødhjelp og skoleutstyr) tar av den 17. september. Innen det skal vi samle inn to millioner kroner, slik at vi kan fylle lasterom, hattehyller og seter med medisin, annen nødhjelp og skoleutstyr. Norwegian vil fly fra Oslo til København, hvor utstyr fra UNICEFs verdenslager lastes ombord. Deretter settes kursen mot Tsjads hovedstad, N’Djamena.

En rekke av Norwegians medarbeidere bidrar til å fylle flyet ved å samle inn penger og gjennom frivillig arbeid. Norwegian vil også gjennom en rekke kanaler be sine passasjerer om hjelp (til å fylle flyet). Man kan bidra ved å donere et beløp når man bestiller flybillett på norwegian.no, eller ved å sende sms med kodeord FLY til 2040. 200 kroner vil da i regi av UNICEF gå uavkortet til trengende barn i Tsjad. Det er også mulig å donere et valgfritt beløp via Vipps ved å legge til #UNICEF Fyll et fly med vippsnummer 88343 eller ved å besøke kampanjesiden vår, www.unicef.no/fyll-et-fly.

Tidligere år har UNICEF og Norwegian samarbeidet om å sende fly med nødhjelp til verdens nest største flyktningleir, Za’atari i Jordan, Den sentralafrikanske republikk, Mali og Jemen.

UNICEF Norge og Norwegian har i tolv år hatt et tett samarbeid for å hjelpe vanskeligstilte barn verden over. Avtalen mellom UNICEF og Norwegian har også blitt utvidet til å omfatte UNICEF i Sverige, Danmark og USA. Det innebærer flere kampanjer og gir enda flere medarbeidere i Norwegian mulighet til å være med og hjelpe.

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.