Vegvesenet bytter ut 200 fossilbiler – sparer 13 millioner årlig

140 slike Polestar 2 er nå tatt i bruk av Statens vegvesen. En «vinn-vinn» med sparing av både miljø og penger. Foto: Statens vegvesen

140 fossildrevne personbiler og 50 fossile varebiler blir nå erstattet av elbiler. 

Det kan lønne seg å handle stort. En avtale over fem år med Leaseplan øker elbilandelen hos Statens vegvesen til 20 prosent.

– Vi har en gunstig leasingavtale på 140 elbiler av typen Polestar 2. De valgte bilene er miljø- og klimavennlige, med 4-hjulstrekk og tilhengerfeste. De er ikke for store og dyre, men selvfølgelig sikre, praktiske og lønnsomme, sier Kjetil Larsen fra Biladministrasjonen i Statens Vegvesen.

Vegvesenet følger opp krav fra regjeringens klimamelding om at offentlige etater skal kjøpe personbiler og mindre varebiler med nullutslipp fra 2022. Transportsektoren spiller en nøkkelrolle for å redusere klimagassutslippene, og framover vil Statens vegvesen fortsette utskiftingen av fossile biler med elbiler.

Mot en nullutslipps-bilpark

– Vi har store ambisjoner på klimafronten og er godt i gang med å bytte ut 140 av våre 450 personbiler på bensin og diesel. Da blir 35 prosent av personbilene våre utslippsfrie, sier Larsen.

Sparer syv millioner 

– Vi bytter også ut nærmere 50 fossildrevne varebiler med elektriske, noe vi sparer rundt syv millioner kroner på i året. For de 140 personbilene er innsparingen seks millioner kroner i året. Total innsparing blir om lag 13 millioner per år, så dette er vinn-vinn med sparing av både miljø og penger, sier Larsen.

Mange uten el-alternativ

Statens vegvesen har også spesialbiler hvor det er montert mye spesialutstyr.

– Verken disse, eller pick-uper som brukes på anlegg, har foreløpig et godt el-alternativ på grunn av vektbegrensninger. Vi håper teknologien og rekkevidden kommer på plass i nær framtid, slik at vi får byttet ut enda flere biler på sikt, avslutter Kjetil Larsen.

Kilde: Statens vegvesen

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.