Viser tollernes hverdag i ny TV 2-serie

Foto: TV 2

Mange kjenner nok pulsen øke litt når tollernes årvåkne blikk følger oss der vi passerer i «grønn sone» på flyplassen. Men hva vet du egentlig om tollernes jobb? Nå blir tollernes mangfoldige arbeidsoppgaver tv-serie på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo. Mandag 13. april er det premiere på tv-serien «Toll».

– Tollerne er en yrkesgruppe som de aller fleste av oss på en eller annen måte har hatt befatning med, men de færreste er nok klare over alle oppgavene etaten har. TV 2 har fått en unik tilgang inn i Tolletaten, noe som har resultert i serien «Toll» – og som viser at tollerne driver med langt mer enn å vinke inn folk med en flaske vin for mye på vei hjem fra Syden, sier TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen.

– Mens nødetater som politi, brann og ambulanse er blitt godt kjent for seerne gjennom en rekke tv-serier, ser vi frem til å presentere noe helt nytt og spennede i kategorien «workplace reality», fortsetter hun.

Det er laget 24 episoder av «Toll». Første episode publiseres på TV 2 Sumo mandag 13. april. Nye episoder blir tilgjengelig på TV 2 Sumo mandager, tirsdager og onsdager – mens TV 2 Zebra sender samme dager kl. 22.30.

– Alle nordmenn har et forhold til Tolletaten, men svært få vet egentlig hva vi driver med – hvilken jobb vi gjør for samfunnet. Det ønsker vi å gjøre noe med, ikke minst med denne tv-serien. I «Toll» får vi vist frem mer av kontrollvirksomheten i Tolletaten, og vi får vist frem mer av den jobben Tolletatens ansatte gjør for samfunnet døgnet rundt, hele året, sier tolldirektør Øystein Børmer, og utdyper:

– Mange tenker kanskje smugling av alkohol og tobakk, når de hører «Toll». Men vi jobber bredt; våpen og strategiske varer, utrydningstruede dyre- og plantearter, eksport av avfall, forfalskede produkter, mat og drikkevarer og mye mer. Tolletaten er statens representant der varer krysser grensen, vi håndhever lover på vegne av 20 andre statlige myndigheter og vi er kontaktpunktet som næringsliv og reisende kan forholde seg til når de ankommer Norge med varer. Dette er effektivt for reisende og næringsliv, og det er effektivt for staten, mener Børmer.

I tv-serien «Toll» får vi bli med på flere av stedene hvor tollerne har sine arbeidsoppgaver, som for eksempel svenskegrensa ved Svinesund, Oslo lufthavn Gardermoen og Østlandsterminalen i Lørenskog, hvor blant annet postforsendelser fra utlandet kontrolleres.

– Det er ikke så lett å lage tv-serie om de bakenforliggende kjerneoppgavene som Tolletaten har med varestrømmene inn- og ut av landet. Det vi særlig får vist frem i «Toll» er den kontrollvirksomheten vi utøver, for å understøtte disse kjerneoppgavene. Det er også viktig at vi som offentlig etat bidrar i åpenhetsdugnaden og viser frem det vi kan av det vi holder på med. Vi er finansiert av og jobber for befolkingen. Da må de få se hva etaten gjør på vegne av oss alle, sier tolldirektøren.

 – Vi vil selvfølgelig også at publikum skal lære noe og har forsøkt å vise frem et bredt spekter av arbeidsoppgaver og temaer som folk kan lære noe av. De fleste vet hvilke regler som gjelder for alkohol og tobakk, men en del andre temaer er det mange som rett og slett ikke er klar over. Det er for eksempel ikke lov å ta med hverdagslige ting som poteter eller fyrverkeri fra Sverige til Norge, men det opplever vi ofte at folk ikke er klar over, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Kilde: TV 2

Daglig leder SKconsult. Redaktør logjobb.no

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.